Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Belarus

A A A

Zilele Culturii Republicii Moldova s-au desfășurat pentru prima dată în regiunea Gomel, Republica Belarus

Publicat:Mon, 27/05/2019 - 15:55

În vederea promovării valorilor culturale naţionale şi aprofundării relațiilor bilaterale pe filiera economică și cultural-artistică la nivel regional, Ambasada Republicii Moldova în Republica Belarus și-a propus organizarea unor evenimente de promovare a țării noastre în regiunile Republicii Belarus, prioritate fiind acordată localităților în care este concentrată diaspora moldovenească.

Astfel, în perioada 24-25 mai 2019, în or. Gomel au avut loc Zilele Culturii Republicii Moldova la Gomel - primul eveniment regional organizat pe platforma ediției a XX-a a Expoziției Internaționale Universale Specializate „Весна в Гомеле - 2019” în parteneriat cu Comitetul Executiv al reg. Gomel și or. Gomel și Filiala Gomel a Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Belarus.

Festivalul a cumulat două componente distincte: promovarea potențialului economic și a valorilor cultural-artistice ale Republicii Moldova. Astfel, pe parcursul celor două zile ale evenimentului pe platourile artistice au evoluat cu un program cultural-artistic colectivele de artiști amatori din diaspora moldovenească. Vizitatorilor li s-a oferit posibilitatea să participe la atelierul de preparare a bucatelor tradiționale moldovenești - mămăliga și master-clasul de dansuri populare, să viziteze „Casa mare” improvizată și să urmărească măiestria fierarului Mihail Dedeșcu.

Vinificatorii din Republica Moldova și-au prezentat vinurile sale potențialilor parteneri, dar și publicului larg, au fost organizate degustări și prezentări cu comercializarea producției. În total, la eveniment a fost prezentată producția vinicolă a 4 vinării din zona de sud a Republicii Moldova.

De asemenea, în vederea aprofundării relațiilor de prietenie și cooperare dintre cele două state, inclusiv la nivel interregional, în cadrul evenimentelor respective a avut loc semnarea Acordului de stabilire a relațiilor de prietenie și înfrățire între raionul Vulcănești (Republica Moldova ) și raionul Mozyr (Republica Belarus).

Evenimentul a deschis noi oportunități pentru extinderea cooperării și promovarea Republicii Moldova peste hotarele țării.