Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Belarus

A A A

Relaţii culturale

Relațiile de cooperare în domeniul culturii dintre Republica Moldova și Republica Belarus se desfășoară în baza acordurilor bilaterale: 

 

  • Acordul de colaborare între Ministerul Culturii al Republicii Moldova şi Ministerul Culturii şi Presei al Republicii Belarus, semnat la Chişinău, la 11 septembrie 1995;
  • Acordul de colaborare între Ministerul Culturii al Republicii Moldova şi Ministerul Culturii al Republicii Belarus, semnat la Minsk, la 28.08.2001;
  • Planul comun de cooperare în domeniul culturii dintre Republica Belarus și Republica Moldova, pentru anii 2017 – 2019, semnat la Minsk la 5 iunie 2017.

 

Obiectiv principal al cooperării culturale constituie promovarea valorilor și tradițiilor naționale în întreaga lume, asigurarea participării și implicării Republicii Moldova în programele culturale desfășurate în Republica Belarus, facilitarea schimbului de experiență în domeniul cultural, artistic, cinematografic etc.

 

Comunicarea culturală între Republica Moldova și Republica Belarus este amplificată de relațiile stabilite la nivelul autorităților publice locale prin intermediul acordurilor de înfrățire și prietenie, între biblioteci, muzee, academii de arte, participări la concursuri și festivaluri artistice internaţionale din ambele state, prezența la expoziţii și târguri de carte, întâlniri literare etc.

 

Reprezentanții Republicii Moldova participă anual în calitate de concurenți, dar și membri ai juriului la unul dintre cele mai prestigioase evenimente muzicale internaționale organizate anual în Republica Belarus – Festivalul «Славянский базар в Витебске». Copii talentați din Republica Moldova participă sistematic în cadrul Festivalului internațional de creație a copiilor „Золотая пчелка” din or. Mogilev și Concursului internațional de desen „Дружат дети на планете” din or. Minsk. Au devenit deja tradiție turneele anuale ale Teatrului Dramatic de Tineret „Театр с улицы Роз” din mun. Chișinău, care evoluează pe scenele orașelor Minsk, Bobruisk, Mogilev. 

 

Zilele culturii Republicii Moldova, organizate periodic, aduc pe scenele belaruse artiști notorii ai țării noastre, demonstrând publicului valorile cultural-artistice moldovenești. Un element aparte în domeniul colaborării culturale reprezintă „Festivalul vinului moldovenesc” organizat anual, începând cu 2017, în or. Minsk, care aduce în prim plan publicului belarus tradițiile asociate cultivării viței de vie și fabricării vinului, creațiile tezaurului folcloric și cultura portului popular, bucătăria națională. Pentru anul curent în premieră este planificată ediția regională a Festivalului în or. Gomel.