Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Belarus

A A A

Relaţii comercial-economice

Volumul comerţului dintre Republica Moldova şi Republica Belarus în anul 2019 a constituit 211,5 mil. dolari SUA, comparativ cu anul 2018 fiind înregistrată o reducere de circa 1,8%. Conform volumului schimburilor comerciale înregistrat, Republica Belarus ocupă locul 9 printre țările partenere cu care Republica Moldova dezvoltă relații economice.

Exportul din Republica Moldova a atins cifra de 80,5 mil. dolari SUA, fiind în scădere cu circa 7,7%. Principalele mărfuri exportate pe piața belarusă în anul 2019 au fost: vinurile din struguri, alcoolul etilic nedenaturat, semințe de porumb, alte legume, fierte sau conservate, caise, vișine și cireșe, piersici etc.

Importul din Republica Belarus a constituit 131,0 mil. dolari SUA, sau cu 2,2% mai mult comparativ cu anul 2018. Principalele mărfuri importate din Republica Belarus în 2019 au fost: produsele petroliere, tractoarele, cartofii, cocs de petrol, produse lactate etc.

 

Volumul comerţului dintre Republica Moldova şi Republica Belarus în anul 2018 a constituit 215,2 mil. dolari SUA, comparativ cu anul 2017 fiind înregistrată o reducere de circa 4,1%. Conform volumului schimburilor comerciale înregistrat, Republica Belarus ocupă locul 9 printre țările partenere cu care Republica Moldova dezvoltă relații economice.

Exportul din Republica Moldova a atins cifra de 87,2 mil. dolari SUA, fiind în scădere cu circa 20,7%. Principalele mărfuri exportate pe piața belarusă în anul 2018 au fost: vinurile din struguri, alcoolul etilic nedenaturat, semințe de porumb, alte legume, fierte sau conservate, caise, vișine și cireșe, piersici etc.

Importul din Republica Belarus a constituit 128,0 mil. dolari SUA și a semnalat o majorare de circa 11,7%. Principalele mărfuri importate din Republica Belarus în 2018 au fost: produsele petroliere, tractoarele, cartofii, cocs de petrol, produse lactate etc.

Ședinţa a XIX-a a Comisiei interguvernamentale moldo-belarusă pentru cooperare comercial-economică a avut loc la 7 iunie 2018, la Chișinău.

Preşedintele părţii beloruse a Comisiei - dl Vladimir DVORNIK, Viceprim-ministru al Republicii Belarus.

PROTOCOLUL ședinței a XIX-a a Comisiei interguvernamentale moldo-belaruse pentru colaborare comercial-economică